header-tedx-saz
blokjes-x-2

Op 25 oktober is TEDxDenHelder in theater de Kampanje. TED staat voor Technology, Entertainment & Design en heeft als subtitel ‘Ideas worth spreading’. Het doel van een TEDx evenement is mensen inspireren om samen toe te werken naar een betere toekomst. Op het toneel gebeurt dit door inspirerende verhalen te delen, in de pauzes gebeurt dit door een meeslepende ‘experience’ en in aanloop naar het evenement gebeurt dit door verbindende projecten.    
 

Deze editie van TEDxDenHelder heeft als thema ‘under construXion’

TEDxDenHelder. 
We are Under ConstruXion.
We maken er iets moois van.
Want we zijn nooit af.

Wilt u met uw klas meedoen met het project Lego?

Aanmelden

Wanneer u zich aanmeldt brengen wij u een box met 800 witte en 200 rode Legostenen. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Er is plaats voor 10 scholen.

Voor wie?

Wij achten deze opdracht geschikt voor leerlingen uit groep 7 en 8, onderbouw voortgezet onderwijs en wellicht interessant voor plusgroepen. 

 

DE OPDRACHT

Bouw een gebouw of icoon van de toekomst. Een object dat in vorm en functie uniek is en een plek verdient in de Kop van Noord Holland. 

—–

Beschrijf in maximaal 400 woorden welke functie het object heeft of welke boodschap het icoon uitdraagt.   

—–

Alle inzendingen worden tijdens TEDxDenHelder geëxposeerd. De 750 bezoekers van het evenement krijgen 1 legoblokje dat zij als punt aan een ontwerp mogen toekennen. 

Het gebouw met de meeste punten wint een Lego bon van €100,-.

Deze opdracht loopt van 1 september 2022 tot 20 oktober 2022.

Hoe u leerlingen aan het gebouw laat werken bepaalt u geheel zelf. Wij beoordelen alleen het ontwerp. Het lastige voor een docent is dat u slechts één Lego set heeft en wellicht veel kinderen die aan de opdracht willen werken. Hiervoor hebben wij drie suggesties.

1.

U laat leerlingen alleen of in tweetallen een ontwerp tekenen van hun icoon of gebouw. Daarnaast beschrijven zij de functie van het gebouw of de boodschap van het icoon. De leerlingen kiezen door middel van een stemronde het beste idee. De winnaar mag het object in Lego gaan bouwen.

2.

Download op bricklink.com de gratis software Lego Studio op de laptops van de leerlingen. In dit programma kunnen de leerlingen digitaal met Legostenen bouwen. Daag de leerlingen eventueel uit om vergelijkbare blokjes te gebruiken als die in het aangeleverde pakket van 1.000 blokjes zitten. Kies het beste idee uit en laat die leerling of leerlingen het gebouw of icoon voor TEDxDenHelder bouwen.

3.

Maak een afspraak bij TekPark op Willemsoord in Den Helder. Hier liggen kilo’s met Lego. Wij kunnen u een combinatie van de eerste twee suggesties aanbieden en deze begeleiden. In een bezoek van 2,5 uur hebben alle leerlingen een bouwervaring en is er een winnend team gekozen. Dit team kan dan in of na schooltijd zelfstandig de inzending voor het winnende icoon of gebouw gaan maken. U kunt een afspraak maken door eveneens een email te sturen naar michael@tedxdenhelder.nl. Wij organiseren dit voor u.      

 

In de week van 17 oktober komen wij het Lego object bij u op school ophalen en op 25 oktober maken wij de winnaar bekend. 

 

Aanmelden

VERDIEPENDE VRAGEN

Wilt u uw leerlingen extra prikkelen? Stel dan de volgende vragen: 

Welke gebruiksfuncties voor gebouwen kun jij bedenken? 

Wonen; woningen, appartementencomplex e.d.

Bijeenkomstfunctie; vergaderzaal, congrescentrum e.d.

Celfunctie; gevangenis, inrichting e.d.

Gezondheidsfunctie; ziekenhuis, verzorgingshuis e.d.

Industrie; fabriek, distributiecentrum e.d.

Kantoorfunctie; kantoorgebouw e.d.

Logiesfunctie; hotel, camping e.d.

Onderwijs; school e.d.

Recreatie; sporthal, gymzaal e.d.

Handel; winkel, winkelcentrum, supermarkt e.d.

Overige; garage aan woningen, parkeergarage e.d.

Wat vind jij het mooiste gebouw of icoon uit jouw gemeente en waarom?

Welke gebouwen of iconen zijn kenmerkend voor jouw gemeente en waarom?

Welke eigenschappen moet een gebouw of icoon in ieder geval hebben?

 Welke eigenschappen moet een gebouw of icoon in jouw gemeente hebben waardoor het juist hier goed past?